käyttäjätunnus    salasana    muista

Suomi avasi vihdoin pistetilinsä

Suomi avasi vihdoin pistetilinsä jalkapallon EM-karsinnassa, kun piskuinen San Marino kaatui Helsingin Olympiastadionilla murskalukemin 8-0. Maaliahnein pelaaja oli hattutempun iskenyt Mikael Forssell. Kasper Hämäläinen teki kaksi osumaa, ja yhden maalin miehiä olivat Mika Väyrynen, Jari Litmanen sekä Roni Porokara.


Umpisurkea San Marino keskittyi alusta asti rakentamaan puolustussumppua, joka osoittautui alussa yllättävän hankalaksi ohitettavaksi suomalaisille. Alkuminuuteilla Kasper Hämäläinen ja Mikael Forssell pääsivät yrittämään maalintekoa, mutta tulos jäi laihaksi.

Peliä oli takana 20 minuuttia, kun Daniel Sjölund jatkoi pallon erinomaisesti takaviistoon Hämäläiselle. Tämä pakotti veräjänvartija Aldo Simoncinin torjuntatöihin. Viisi minuuttia myöhemmin sama kaksikko oli jälleen asialla, ja Hämäläinen löysi itsensä avopaikasta. Maalivahti veti toistamiseen pidemmän korren.

Useita puolittaisia tilanteita hukannut kotijoukkue siirtyi vihdoin johtoon ensimmäisen puoliajan lopulla. Hämäläinen keskitti takatolpalle Mika Väyryselle, joka otti pallon haltuunsa ja yllätti Simoncinin matalalla kudillaan.

Toisessa päässä San Marinolle tuomittiin heti perään vapaapotku, jonka kapteeni Andy Selva laukoi sivuverkkoon. Suomen puolustus oli sitä ennen sekoillut kertaalleen pahasti, ja Paolo Montagna oli päästä hyödyntämään tilanteen.

Jari Litmanen pääsi kentälle toisen puoliajan alkajaisiksi ja toi heti uuden ulottuvuuden Suomen hyökkäyspeliin. Toinen osuma tuli 49. minuutilla, kun Hämäläinen jatkoi Roman Eremenkon keskityksen takatolpalta sisään. Vain kaksi minuuttia myöhemmin Forssell harhautti itsensä tekopaikkaan ja ohitti Simoncinin terävällä kudillaan.

Tunnin kohdalla Forssell onnistui toistamiseen komean hyökkäyskuvion päätteeksi. Vasemmalta noussut Niklas Moisander antoi nappisyötön, ja kärkipelaajalla oli helppo työ siirtää pallo maaliin. Seitsemän minuuttia myöhemmin sama kuvio toistui toiselta puolelta. Veli Lampi teki esityön Hämäläiselle, joka iski illan toisen maalinsa.

Pallo vietiin pilkulle, kun Nicola Albani repi läpi karanneen Forssellin nurin. Pallon taakse asettui itseoikeutetusti Litmanen, joka tykitti pallon tarkasti tolpan juuresta sisään. Kaksi minuuttia myöhemmin toinen vaihtomies Roni Porokara pääsi maalin makuun Roman Eremenkon ja Litmasen esityön jälkeen.

Forssell täydensi hattutemppunsa vajaa vartti ennen päätösvihellystä. Hän sai syötön Väyryseltä ja pyssytti pallon varmasti maalin vasempaan nurkkaan.

Voitto oli Suomelle kaikkien aikojen suurin arvokisakarsinnassa. Joukkue pelaa myös seuraavassa karsintaottelussaan San Marinoa vastaan. Vieraspeli on ohjelmassa ensi vuoden kesäkuussa. Heti perään vastassa on Ruotsi vieraskentällä.

Suomi - San Marino 8-0 (1-0)

Suomi:
1 Otto Fredrikson
3 Niklas Moisander
23 Markus Heikkinen
2 Petri Pasanen
5 Veli Lampi
15 Daniel Sjölund 46. -> 10 Jari Litmanen
7 Roman Eremenko (v)
20 Alexei Eremenko junior 80. -> 18 Shefki Kuqi
6 Mika Väyrynen
21 Kasper Hämäläinen 71. -> 17 Roni Porokara
9 Mikael Forssell

San Marino:
1 Aldo Simoncini
2 Matteo Bugli
3 Michele Cervellini
4 Nicola Albani (v)
5 Alessandro Della Valle
6 Fabio Vitaioli 72. -> 16 Damiano Vannucci
7 Maicol Berretti 67. -> 13 Alex Della Valle
8 Matteo Coppini
9 Matteo Vitaioli
10 Andy Selva (v)
11 Paolo Montagna 79. -> 17 Manuel Marani

Maalit:
1-0 Mika Väyrynen (39 min)
2-0 Kasper Hämäläinen (49 min)
3-0 Mikael Forssell (51 min)
4-0 Mikael Forssell (59 min)
5-0 Kasper Hämäläinen (67 min)
6-0 Jari Litmanen rp. (71 min)
7-0 Roni Porokara (73 min)
8-0 Mikael Forssell (78 min)

Erotuomari: Radek Matejek (CZE)
Yleisöä: 8 192


(YLE Urheilu)


[ Takaisin ] [ Etusivu ]