FutisForum.fi Forum Index FutisForum.fi
FutisForum // www.futisforum.fi // Alkuperäinen Soccernet.fi:n FutisForum jo vuodesta 1996!
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups    Ban PanelBan Panel   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Mihin menet, juniorivalmennus?

 
Post new topic   Reply to topic    FutisForum.fi Forum Index -> Nuorten futis
View previous topic :: View next topic  
Author Message
droneJoined: 17 Sep 1999
Posts: 1615

PostPosted: Fri Aug 13, 2010 10:37 am    Post subject: Mihin menet, juniorivalmennus? Reply with quote Ilmoita asiaton viesti

Suomalaisen jalkapallon tulevaisuus on nuorissa. Juniorivalmennus tarvitsee nyt ryhtiliikettä, sanoo futisfani, jonka sydän sykkii vain ja ainoastaan suomalaiselle jalkapallolle ja joka suurella sydämen tuskalla seuraa sitä, että rakas etelänaapurimme Viro painaa sukka putkella rinnalle ja ohi ja lyö mennessään nappulakengän kuvan pohjoisen isoveljensä otsaan.

Me olemme pieni maa, jonka resurssit ovat rajalliset. Jos haluamme pärjätä kovenevassa kansainvälisessä kilpailussa, meillä ei ole muuta mahdollisuutta kuin kehittää juniorituotannostamme maailman parasta. Paino sanalla *maailman parasta*. Yhtään vähempään ei voi tyytyä. Vain sillä tavoin jalkapallojunioreistamme tulee kilpailukykyinen "tuote" - mikäli tällainen ilmaisu sallitaan - suurille Euroopan seuroille, joiden vakiokokoonpanon pelaajat ovat kykeneviä ratkaisemaan maallemme joskus arvokisapaikan.

Jalkapallossa menestyminen on samalla kertaa sekä äärimmäisen vaikeaa että äärimmäisen mahdollista. Jos olemme onnistuneet kehittämään koulutusjärjestelmästämme ja teknologiateollisuudestamme maailman huippua, miksemme voisi onnistua siinä myös juniorivalmennuksen kohdalla. Suomea piskuisemmat ja köyhemmät kansakunnat Uruguay ja Kroatia ovat siinä onnistuneet, miksemme siis me?

Olisiko siis aika lakata jauhamasta sitä, mikä on sopiva ikä aloittaa harjoittelu, millaisia harjoitteita tulee tehdä ja voiko juniori harrastaa muita lajeja kuin jalkapalloa. Olisiko aika lakata miettimästä, onko harjoittelu aina "mukavaa"? Eikö se ole päivänselvää, että seurajoukkueessa sitoutumisen täytyy olla 100 % ja jos sitoutumista ei ole, silloin keskustellaan ensin kauniisti, mikä se todellinen tavoite on ja tarvittaessa mietitään sanktioita? Ovatko nykynuoret käyneet nirsoiksi?
Kyllä! Miksi? Siksi, että nämä veltostuneet internet-sukupolven kasvatit ovat tottuneet saamaan kaiken minkä haluavat kun vähän inahtavat. Mutta menestyksen eteen pitää olla valmis tekemään työtä ja lujasti! On oltava valmis uhrauksiin!

Käsi sydämelle, missä on juniorivalmennuksemme *todellinen* ongelma?
Itse en väitä sitä tietäväni, olenhan vain satunnainen futisfani. Mutta haluan haastaa kaikki sellaiset henkilöt, jotka elävät päivittäin juniorivalmennuksen ja sen ongelmien parissa, pohtimaan tätä asiaa oikein toden teolla ja keskustelemaan yhteisen sävelen löytämiseksi. Aihetta siihen totisesti on, sillä jalkapallo on maailman ylivoimaisesti seuratuinta urheilua, enemmänkin. Tuskin millään muulla yksittäisellä tekijällä on niin vahva kansakuntia yhdistävä vaikutus. Taloudellisista vaikutuksista puhumattakaan.

Valmentajien koulutus tarvitsee *valtavia* satsauksia monella rintamalla. On lähdettävä siitä, että vain paras mahdollinen asiantuntemus kelpaa. Jos sitä ei löydy Suomesta, on sitä haettava ulkomailta. Vaikkapa Kroatiasta. Miettikääpä, maa, jonka asukasluku on vain puolet Suomen väkiluvusta, kulkee arvokisoissa voitosta voittoon!

Ei kannata vedota siihen, ettei rahaa ole. Köyhistä maista löytyvät usein parhaat futaajat. Ja onhan meillä Hjallis Harkimo ja nyttemmin Sedu Koskinen. Mutta mihin heidän rahansa hupenivat? B-luokan ulkomaalaispelaajien hankintaan valtavalla palkalla! Ne miljoonat, jotka olisi pitänyt käyttää pitkäjänteiseen juniorityöhön! Juniorityön kehittäminen tulee asettaa prioriteetiksi numero yksi, kun tällainen antelias mesenaatti ilmestyy seuran konttorin ovelle rahasalkun kera. Se on ota tai jätä - periaate. Jos rahaa ei tipu juniorityölle, ei tule yhteistyötäkään. Kyllä nämä menestyshimoiset raharikkaat uskovat ja ymmärtävät, että menestys seuraa menestyksekästä juniorityötä, jos heille esittää mustaa valkoisella. Jos he ovat tosissaan, he tarttuvat täkyyn.

Mutta onko sitä mustaa valkoisella? Onko jokaisella seuralla "pyhä kirja", johon on tarkan ja pitkäaikaisen kokemukseen perustuvan asiantuntemuksen tuloksena kirjattu *konkreettiset* toimenpiteet, jotka juniorityössä tulee tehdä, jotta *meidän seurasta tehdään maailman paras*? Minusta tuntuu, että ei, vaikka en voi sitä varmasti tietääkään.

Hyvää loppukesää, parempaa odotellen!
Back to top
View user's profile Send private message
SiliJoined: 13 Feb 2005
Posts: 130

PostPosted: Sat Aug 14, 2010 10:32 am    Post subject: Reply with quote Ilmoita asiaton viesti

Hyvää pohdintaa ja olen asioista samaa mieltä.

Vastauksina esitettyihin kysymyksiin voisi laittaa vaikka seuraavia lukuja.

On kerrottu, että pelaajaksi kehittyymisessä on ns. 10 000 h sääntö. Kymmenentuhatta tuntia harjoittelua/liikuntaa, edellyttää kymmenessä vuodessa n. kolme tuntia harjoittelua joka päivä. Mikäli ajatellaan, että lapsi tulee ohjatun jalkapalloharrastuksen pariin 8-10 vuotiaana, hänen oletettu ura pelaajaksi toteutuisi 18-20 vuoden ikäisenä - tämän teoreettisen säännön mukaan. Ehkä tuo on kokemuksen tuoma väite, ehkä tottakin, mutta toteutuuko se suomalaisella lapsiurheilijalla?

Internet, tv ja jos jonkinlaiset tekniset ajanviete -vipstaakit vievät lasten vapaa-ajasta leijonanosan. Vanhemmat tyytyvät siihen, että aktiivisimmankin lapsen viikottaiset seuraharjoitukset riittävät. Ehkä he jopa päivittelevät sitä, että 4-5 kertaa viikossa menee kaksi tuntia seuraharjoituksissa.

On kuultu asiantuntijoiden suusta, että seuraharjoitusten liikuntamäärät ei parhaimmillaankaan yllä kuin terveysliikunnen vähimmäistavoitteeseen.

Mateematiikkaa käyttäen tämän voisi laskea vaikka näin:

8h x 52 (vko) = 416 h ( / v)

416h x 10 (v) = 4160 h

Laskutoimituksen mukaan hyvin harjoitteleva (muka paljon liikkuva) lapsi jää kymmenen vuoden tarkastelussa, kymmenentuhannen tunnin säännöstä yli 5000 tuntia.

Ei todellakaan tarvitse ihmetellä miksi meiltä ei tule pelaajia.

Toki myönnän, että tämä on hieman provosoidusti esitetty, mutta totuus on, että lasten päivittäistä monipuolista liikuntaa on lisättävä ja rutkasti.

- Sili -
Back to top
View user's profile Send private message
droneJoined: 17 Sep 1999
Posts: 1615

PostPosted: Sun Aug 15, 2010 10:53 am    Post subject: Reply with quote Ilmoita asiaton viesti

No, seuraavaksi olisi varmaan mietittävä, mitkä olisivat meidän keinomme vaikuttaa asioihin?

Addressi suoraan päättäjille?

Palautetta Palloliiton suuntaan? (Pommitan heitä silloin tällöin sekä yleispalautteella että konkreettisemmillakin ehdotuksilla, mutta sellaiset saisivat enemmän pontta, jos niitä tulisi mahdollisimman monesta suusta/kynästä.)

Facebook-sivusto "miljoona nimeä suomalaisen koululiikunnan puolesta"?

Nimim. "Koska jotakin on tehtävä"
Back to top
View user's profile Send private message
SiliJoined: 13 Feb 2005
Posts: 130

PostPosted: Sun Aug 15, 2010 5:37 pm    Post subject: Reply with quote Ilmoita asiaton viesti

Kyllä kyllä. Koululiikunnan lisääminen olisi ensimmäinen askel. Tarkennan vielä sen, että laadukkaan koululiikunnan. Pienemmille oppilaille toiminnalliset välitunnitkin olisivat tervettullut lisä. Nuo ovat ehkä seikat mihin koululaitos voisi vaikuttaa.

Vapaa-ajalla suoritetutuista aktiviteetista tässä pohjkimmiltaan on kysymys. Kukaan ei voi tehdä näitä asioita toisen puolesta. Tässä ei adressit juurikaan auta. Vanhemmista ja perheestä, liikunnan riemu kumpuaa. Flekmaattinen perhe ja laiska elinympäristö, ei lapsia innosta liikkumaan. Seuran pitäisi tehdä kaikki. Toisten pitäisi järjestää "meiden" tarmokkaalle vintiölle toimintaa. Näin sitä usein ajatellaan.

Tietoa ja valistusta vanhemmille. Vaikkapa urheiluseuran toimesta. Kannustusta lisää. Liikkukaa, harrastakaa!

Kaikki on lopulta itsestä kiinni.
Back to top
View user's profile Send private message
GolaJoined: 08 Apr 2007
Posts: 130

PostPosted: Fri Feb 04, 2011 3:13 am    Post subject: Reply with quote Ilmoita asiaton viesti

Koululiikuntaa enemmän. Mielestäni junioritoimintaa tulisi keskittää enemmän rahaa kuin muuhun. Enemmän koulutusta valmennukseen ja saada Jalkapallo mainostettua tälle kansalle ,että se on mahtava laji , jonka pariin kannattaa hakeutua ja tulla katsomaan.

Ajatelkaa esim , pesapalloa. Kuinka suosittua pesäpallo on vimpelissä. 6000 katsojaa pesäpallofinaalia katsomassa pienessä kunnassa metsien keskellä.

Tällainen buumi kun saisi jalkapalloharrastukseen ympäri suomea, niin jo löytyy lahjakkaita pelaajia ympäri suomea. Laji pitää saada vain kiinostavaksi.

Esim. erilaisia oheistapahtumia Jalkapallopeleihin ym. Esim . Jalkapalloseurat voisivat mainostaa itseään ja tulevia pelejään tv:ssä. Jokaisella olisi oma säännöllinen ohjelma jossa kerrottaisiin seuran kuulumisia niin juniori kuin aikuistasolla. Tässä muutamia ideoita .
Back to top
View user's profile Send private message
droneJoined: 17 Sep 1999
Posts: 1615

PostPosted: Tue Oct 25, 2016 3:27 pm    Post subject: Ryhtiliikkeen tarve on ajankohtaisempi kuin koskaan Reply with quote Ilmoita asiaton viesti

Aito ja alkuperäinen Futisforum näyttää keskustelevan niukalti kipupisteistä, jotka ovat ajankohtaisempia kuin koskaan aikaisemmin. Nyt jos koskaan tarvitaan herätystä. Jalkapalloilumme on hälytystilassa, joka jää näkymättä ja kuulumatta, kun Palloliiton puheenjohtaja julistaa kaiken menevän "järkyttävän hyvin" ja saa kenttäväen uskomaan valheen.

Palloliiton "jalkapalloa jokaiselle"-missio on vain "kaikki pelaa"-filosofia muunnettuna toiseen sanamuotoon. Miksi on palattu reseptiin, joka vie suomalaista jalkapalloilua vuosikymmeniä ajassa taaksepäin? Minne jäi mainio 2020-visio? Miksei löytynyt johdonmukaisuutta ja päämäärätietoisuutta tehdä 2020-visiosta aikaisempaa konkreettisempi ja muuntaa tavoitteet toiminnaksi?
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    FutisForum.fi Forum Index -> Nuorten futis All times are GMT + 3 Hours
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group